fbpx

Chuť žiť

 

Si chápavá duša? Absolvuj bezplatné vzdelávanie pre peer konzultantov

chutzit

Si chápavá duša, ktorá chce pomáhať druhým? Rád/rada počúvaš, podporuješ a vytváraš priestor, v ktorom sa človek cíti príjemne a v bezpečí? Máme pre teba unikátnu príležitosť ako toto nadanie zúžitkovať!

V zahraničí už pojem peer konzultant nie je žiadnou neznámou. Človek, ktorý sa uzdravil z duševného ochorenia, tvorí súčasť tímu odborníkov, aby podporoval klientov, ktorí kráčajú na podobnej ceste. Aby sa takýto človek mohol stať peer konzultantom, je potrebné splniť niekoľko podmienok – medzi tieto podmienky patrí okrem iného mať potrebné vzdelávanie a certifikáciu. 

V spolupráci s organizáciou Centrum Anabell sme vytvorili unikátne 50 hodinové vzdelávanie pre peer konzultantov v téme porúch príjmu potravy. V roku 2022 sme ho zorganizovali v dvoch behoch v rámci projektu  „Mládež ako súčasť pomoci rovesníkom: Nové riešenie a prístupy pri riešení porúch potravy u mladých ľudí“ s číslom: 2021-1-SK02-KA210-YOU-000033886 s podporou programu Erasmus+.

Je tento program pre teba?

  • Máš medzi 21 – 30 rokov? 
  • Máš skúsenosť s liečbou z porúch príjmu potravy, ktorá zahŕňala čerpanie jednej či viacerých rôznych služieb pomoci (napr. psychoterapiu, medikáciu, psychiatrické vyšetrenie, podpornú skupinu, nutričné poradenstvo atď.) ?
  • Máš vysokú mieru sebauvedomenia, nadhľad a odstup od vlastnej skúsenosti?
  • Vieš byť pravidelne fyzicky v Bratislave?
  • Rád/rada počúvaš a zaujímaš sa o druhých ľudí?
  • Chceš pracovať s mladými ľuďmi ako dobrovoľník/čka?

Účasť v našom programe ti prinesie:

  • Bezplatnú účasť na 50-hodinovom odbornom vzdelávaní spolu s osvedčením o účasti
  • Skúsenosť s prácou peer konzultanta (čo bude výhodou ak sa v budúcnosti budeš chcieť na podobnej pozícii zamestnať)
  • Dobrovoľnícku prácu s veľkou pridanou hodnotou v časovom rozsahu 4 až 8 hodín týždenne (podľa dohody)
  • Prácu pod dohľadom odborníkov
  • Osobnostný rast
  • Tvorbu aktivít a prácu v komunite ľudí s poruchami príjmu potravy
chutzit

Ako program prebiehal?

Celý program trval od polovice júla do konca tohto roka.  

Čo účasťou v našom programe nemôžeš získať?

  • Náhradu terapie (pokiaľ cítiš, že sa Ťa PPP v nejakej miere týkajú, vzdelávanie ani práca peer konzultanta nie je bezpečná cesta, ako pomôcť samému sebe)
  • Oficiálnu akreditáciu (nakoľko na Slovensku ešte pozícia peer konzultanta oficiálne neexistuje, nie je oficiálne ustanovená ani jednotná certifikácia – absolvovanie vzdelávania sa tak nedá považovať za akreditovaný výcvik. Pracujeme však na tom, aby naše vzdelávanie bolo časom rozoznávané aj odbornými autoritami. Spoľahnúť sa môžeš na to, že sme doň vložili skúsenosti z praxe a kvalitné odborné know-how. Môže Ti tiež pomôcť pri uchádzaní sa o zamestnanie či už v Chuť žiť alebo v Centru Anabell). 
  • Pracovný úväzok (aj z povahy projektu, v rámci ktorého pomôžeme tento program realizovať, bude následná práca dobrovoľníckou praxou)
"Lektorky boli skvelé, mali úžasný prehľad a vedeli nám odpovedať aj na naše doplňujúce otázky, či už teoreticky ale aj cennými postrehmi z praxe. Pristupovali k nám veľmi ohľaduplne a cítila som sa v priebehu vzdelávania veľmi dobre, mali sme dostatočné pauzy a aj keď sme pracovali s citlivými témami, cítila som sa bezpečne a komfortne. Praktický nácvik rozhovorov mi dal pocit sebaistoty a uistenia. Rovnako bol priestor aj na prácu na sebe - napísať si svoj príbeh, plán prevencie relapsu, zamyslieť sa nad spôsobmi ako môžem ošetriť seba v takejto pomáhajúcej roli a ako predísť vyhoreniu. Dostala som k dispozícií množstvo teoretických informácií o PPP a nástrojov, ako pracovať vo vzťahu s klientom."
chutzit
účastníčka vzdelávania
z anonymného dotazníka spätnej väzby

Partneri projektu:

chutzit
chutzit
chutzit

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore